1 av 2
Foto: Sandra Björk.
2 av 2
Skolchefen i Älvdalen, Thomas Larsson, berättar idag om Skolinspektionens beslut.Foto: Sandra Björk.
SKOLINSPEKTIONEN

Beslut idag: Älvdalens kommun slipper böter

Skolchefen: "Jag är lättad"
0:58 min

Älvdalens kommun, som tidigare fått kraftig kritik för brister i skolan, hotas inte längre av att behöva betala vite. Kommunen har tagit viktiga steg för att rätta till allvarliga brister i sin skolverksamhet menar Skolinspektionen.

Älvdalens skolor fick för ungefär ett år sedan väldigt hård kritik av Skolinspektionen. Bland annat hade skolorna problem med otrygg skolmiljö, det var mycket kränkningar och bråk mellan eleverna i Särna och eleverna i Idre.

Vid ett återbesök av Skolinspektionen visade det sig dessutom att det hela hade förvärrats.

Men idag har Skolinspektionen beslutat att kommune inte behöver betala det vite på 300 000 kronor som de tidigare hotats med.

 – Älvdalens kommun har genomfört omfattande förändringar för att ge alla elever den utbildning de har rätt till i en trygg miljö. Det är en mycket glädjande utveckling. Det är nu mycket viktigt att kommunen fortsätter att förbättra skolan, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör vid Skolinspektionen, i ett pressmeddelande.

Hösten 2013 kommer Skolinspektionen att följa upp läget i Älvdalens kommun.

Älvdalen var första kommun att få ett vitesföreläggande sedan påtryckningsmedlet infördes.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".