1 av 4
Rekryteringsträff på Arbetsförmedlingen i Borlänge. Foto: Eva Rehnström.
2 av 4
Krafttag mot ungdomsarbetslösheten var temat på Swedbanks seminarie i Borlänge. Foto: Eva Rehnström.
3 av 4
Landshövdning Maria Norrfalk var inbjuden till seminariet. Foto: Eva Rehnström.
4 av 4
Theres Blomberg var en av många arbetssökande som besökte Arbetsförmedlingens mässa. Foto: Eva Rehnström.
BORLÄNGE

Stort intresse för rekryteringsmässa

"Jag söker allt från butiksjobb till städjobb"
1:21 min

Kontakter och personliga möten är viktigt när man söker jobb. Därför bjöd arbetsförmedlingen i Borlänge idag in företagare för att träffa arbetslösa ungdomar.

Rekryteringsträffen var särskilt riktad till långtidsarbetslösa ungdomar. Alltså de som varit arbetslösa längre än tre månader. Och intresset var stort. Redan när Arbetsförmedlingen slog upp dörrarna klockan tio var kön lång.

En av dem som hoppas på ett jobb är 22-åriga Therese Blomberg. Hon har varit arbetslös i ett år.

– Jag söker allt från butiksjobb till städjobb, säger Therese Blomberg.

22-åringa Therese Blomberg har sökt många jobb under det året hon varit arbetslös men det är tufft att hela tiden få ett nej, säger hon.

– Man tappar självförtroende, säger Therese Blomberg.

När det gäller rekryteringsmässan är hon desto nöjdare.

– Det känns som man ger ett bättre intryck när man träffar dem direkt, säger Therese Blomberg.


Jobba för att få ner arbetslösheten
En annan som var på träffen är Emelie Sundström. Hon hoppas på jobb på Romme Alpin men passade också på att prata med Simon Larsson på Releasy, en av många företag som visade upp sig.

– Det låter positivt, jag kanske skulle få komma på ett samtal, säger Emelie Sundström.

När det gäller ungdomsarbetslösheten så visar de senaste siffrorna att den just nu ligger på 17,1 % för ungdomar i Borlänge. Det är något lägre än riket i övrigt där den är 18, 6 %. Men arbetsförmedlaren Neda Mostofi tycker det är viktigt att jobba hårt för att få ner den ytterligare. Ett sätt är rekryteringsmässor, som hon vet leder till jobb.

– Absolut, vi gör uppföljningar som visar att många får jobb.


"Göra allt vi kan"
Vid lunchtid fortsatte diskussionerna kring ungdomsarbetslöshet. Men på ett annat ställe. Swedbank hade nämligen bjudit in till ett seminarie på Teknikdalen i Borlänge.

Temat var "Krafttag mot ungdomsarbetslösheten" och lokalen fylldes snabbt med olika företrädare inom näringslivet. En av dem som fanns på plats var landshövdning Maria Norrfalk.

– Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa våra ungdomar att komma in i arbetslivet. Konkret kan det handla om att till exempel myndigheter och företag i dalarna tar sig an praktikanter så att det blir en rad i ett CV, säger Maria Norrfalk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".