Linda Karlsson och Camilla Eriksson är två av föräldrarns om protesterar mot Falu Kommuns planer på att lägga ned förskolan Hedstugan. Foto: Martin Eriksson.
FALUN

Protest när förskolan i Svärdsjö läggs ned

"Vi känner oss trygga här"
1:24 min

De stora omorganiseringar som planeras för skolorna i Falun har skapat oro på flera håll i kommunen. I Svärdsjö protesterar flera föräldrar mot planerna på att lägga ned den populära förskolan Hedstugan.

– Vi är arga, det känns som att de kört över oss, säger Linda Karlsson och Camilla Eriksson.

Mammorna Camilla Eriksson och Linda Karlsson står inne i de lokaler som under flera årtionden sett barn från Svärdsjötrakten växa upp. Här har barnen nära till det mesta.

– Det finns en fin uteplats och så är det ju precis intill skogen, säger Camilla.

Hedstugan har funnits så länge de kan minnas, men kanske inte så länge till. Lokalerna är slitna, och istället för att rusta upp så har kommunen långtgående planer på att lägga ned förskolan och flytta de 39 barnen till Björkhagsskolan istället. Där finns redan en förskola, men också låg- och mellanstadium.

Camilla och Linda menar att det kommer bli för trångt för barnen i de nya lokalerna.

– Vi känner oss trygga här, säger de.

Och medan barnen har sagostund så jobbar föräldrarna hårt för Hedstugans överlevnad. Igår kväll hade de ett möte med ansvariga rektorer och politiker. De har också startat en föräldragrupp som ska kämpa för Hedstugan.

För Camilla och Linda menar att det är viktigt att det finns bra förskolor på landsbygden.

– Det blir mindre attraktivt att bo här om de lägger ned den här förskolan. Folk kanske inte vill flytta hit, helt enkelt.

Kommentarer på Facebook om detta:

Detta diskuteras överallt, även uppe i norr där jag kommer ifrån/Per Tjärnström.

Ja där jag bor har dom lagt ner 2 förskolor och koncentrerat till en stor istället och det är inte bra för barnen/Ewy Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".