Foto: Sandra Björk.
Älvdalen

Kritiserar statens krav på skolan

"Inte lika förutsättningar"
1:05 min

Älvdalens kommunchef Stefan Linde är kritisk till att små kommuner inte får de resurser som krävs för att uppfylla alla krav som staten ställer på skolan.

Igår kom Skolinspektionens beslut om att Älvdalens kommun slipper betala vitet på 300 000 kronor. I skollagen och läroplaner står det att alla elever har rätt till likvärdig skola, något som Älvdalen nu tagit ett steg i rätt riktning mot.

Men kommunchefen Stefan Linde tycker inte att alla kommuner har samma resurser att bli likvärdiga och det vill han nu föra upp på riksnivå.

- Det jag menar är att vi ska ha en likvärdig skola i Sverige och det är jag den första att stryka under. Men vi måste också se till att vi har likvärdiga förutsättningar att lösa uppgiften.

Små skolor

Och förutsättningarna för Älvdalen, att leva upp till den delen i skollagen, är inte de bästa menar kommunchefen. Älvdalen har stora avstånd i kommunen och små skolor.

- Förutsättningarna att ge barnen undervisning är goda. Men att lärarna ska ha ett krav på sig till exempel att ha legitimation i alla ämnen kan vara svårt när man har fem lärare som ska undervisa i sexton ämnen, säger Stefan Linde.

Tycker du att Skolinspektionen har tagit hänsyn till det?

- Jag upplever att de har tagit hänsyn till det, men det kan de inte heller göra i allt för stor grad. De ska utgå från lagar och förordningar.

Istället måste diskussionen in i politiken menar han.

- Det här diskuterar vi i kommunen och jag kommer fortsätta att diskutera det med kommunalråden och de får köra upp det på riksnivå.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".