Foto: Cleis Nordfjell, Scanpix.
EFTER KRITIK

Slut med bonus för läkarna i Gävleborg

"Det räcker nu"
1:41 min

Efter kritik från både andra landsting - däribland Landstinget Dalarna - och de egna läkarna väljer nu Landstinget Gävleborg att sluta med den kritiserade läkarbonusen. 

Enligt landstingsrådet Eva Tjärnström beror det främst på att de fast anställda läkarna kännt sig orättvist behandlade.

– Vi tycker det räcker nu, vi vill göra en utvärdering av det som gjorts så här långt och jag har tagit till mig av den kritik som kommit, framför allt från våra egna fast anställda läkare har haft, att man inte känt sig lika uppskattade som nyanställda, säger Eva Tjärnström.

Det var förra året som Landstinget Gävleborg införde en så kallad sig on bonus för att locka hit läkare. En doktor som skrivit på för att jobba inom landstinget under två år har kunnat få en bonus på 500 000 kronor.

Det här har kritiserats från flera håll. Bland annat har landstinget Dalarna upplevt att användandet av bonusen är illojalt. Dessutom har fast anställda läkare i Gävleborg upplevt det som orättvist när landstinget gett nya läkare den här typen av ekonomiska förmåner.

Läkarbonusen har nu lagts på is och ska utvärderas och enligt Eva Tjärnström kommer den troligtvis inte komma tillbaka.

– Ja ska naturligtvis prata med hela landstingsstyrelsen, det här ska inte jag sitta och bestämma själv, men jag känner att det här var ett försök som vi får avbryta oavsett om det varit positivt eller negativt, säger Eva Tjärnström.

Men vad ska ni göra istället för att få hit läkare?

– Det som är viktigast är att se långsiktigt, och det har vi börjat på och hållit på med ganska länge nu, det handlar om att läkare i utbildning ska komma till oss och känna sig välkomna och ha en bra handledning, sedan har vi i budgeten vi tog igår satsat ganska mycket nya pengar på att våra egna läkare ska få en bättre arbetsmiljö och få bättre möjligheter till utveckling och möjligheter att forska, säger Eva Tjärnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".