Foto: Scanpix.
JULGRAN FÖRSTÖRD

Granmarodörer i farten i Mora

"Det har blivit en sport"
1:30 min

Gävle har sin julbock. Nu kanske Mora har fått sin egen variant av en ständigt demolerat juldekoration. Under flera års tid har nämligen offentliga julgranar blivit förstörda. Så även i år.

Förra året sågades flera julgranar ner på offentliga platser, bland annat i Noretrondellen. Och nu i veckan var det dags igen.

När kommunens personal skulle sätta upp lamporna i granen igår morse så upptäckte dom nämligen att någon hade gjort ett djupt hack i stammen.

– Vi upptäckte det på onsdagsmorgonen när vi skulle sätta i belysning i granen, då tyckte en av mina anställa att det såg mystiskt ut, det var några grenar som var avsågade. Och sedan såg de ett 32 centimeter djupt jack rakt in i granen. Det säger Lars-Erik Johansson, som är arbetsledare på kommunala Morastrand.

Har ni några spår efter förövarna?

– Nej men jag polisanmälde det här, och då sa de att de fått någon anmälan på natten, men de hade inte sett något.

– Så vi har säkert fått en rondellgran i Mora precis som julbocken i Gävle. Det har blivit någon sport att de ska fälla den så fort som möjligt, säger Lars-Erik Johansson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".