1 av 3
Hagagårdens demensboende i Borlänge. Foto: Eva Rehnström.
2 av 3
Hagagårdens demensboende i Borlänge. Foto: Eva Rehnström.
3 av 3
Sören Risberg är glad att hans svärmor får tillbaka sina pengar. Foto: Eva Rehnström.
BORLÄNGE

Kommunen ersätter dementa på Hagagården

1:20 min

Nu är det klart att de boende på Hagagårdens demensboende i Borlänge får tillbaka de tusentals kronor kommunen tagit ut för mycket i hyra under flera år.

Mellan åren 2007 och 2010 fick sjutton hyresgäster på demensboendet Hagagården betala för hög hyra till Borlänge kommun. I snitt tusen kronor per lägenhet. 

När felet upptäcktes sänktes hyran till en korrekt nivå år 2011. Men det blev aldrig aktuellt med någon återbetalning av de tusentals kronor hyresgästerna betalat för mycket.

Förrän nu. Något som glädje Sören Risberg. Han har kämpat länge för att hans svärmor ska få tillbaka sina pengar.

– Jag är jätteglad. Det här har varit målet att de ska få tillbaka sina pengar, säger Sören Risberg.

Det är Hyresgästföreningen som letat och hittat en rättslig grund för en återbetalning något de också framfört till kommunen. Kommunen ser ingen anledning att bestrida detta utan kommer, så fort de får veta hur många hyresgäster det rör sig om och vilka summor, betala ut så fort som möjligt.

– Det finns ingen anledning att dra det här i långbänk men vi kanske behöver några veckor in i december, säger Barbro Hietala Nordlund, ordförande i omsorgsnämnden i Borlänge.

Hur ska du fira det här?

– Det kanske blir en tårta nere på Hagagården, säger Sören Risberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista