Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.
DALARNA/SKÅNE

63-åring dömd till fängelse för våldtäkt

Mats Åkergården rapporterar
1:06 min

Den 63-årige man som åtalats misstänkt för att ha våldtagit en kvinna från Dalarna, och ytterligare en kvinna i samband med hästtransporter till Holland, fick i dag sin dom vid Lunds tingsrätt. Och det blev fängelse för mannen.

Våldtäkten mot kvinnan från Dalarna skedde hösten 2004, då hon var 20 år. Hon hade anlitat mannen för att transportera henne och hennes häst till Holland där hon skulle arbete på ett stall.

Våldtäkten polisanmäldes aldrig då. Men fem år senare fick kvinnan under en biltur syn på en hästtransportbil som såg ut som den mannen hade. Hon bröt då samman mentalt och en polisanmälan gjordes.

Fallet togs upp i TV-programmet Efterlyst och det ledde till att ytterligare en kvinna anmälde att hon år 2003 våldtagits av samme man under en hästtransport till Holland.

Mannen som är utländsk medborgare åtalades i augusti i år sedan han efterlysts internationellt och gripits.

Lunds tingsrätt anser att båda kvinnorna gjort ett mycket trovärdigt intryck och att deras berättelser har en klart självupplevd prägel.

Mannen döms till tre och ett halvt års fängelse. Han ska dessutom betala ett skadestånd på närmare 180 000 kronor till kvinnan från Dalarna och närmare 130 000 till den andra kvinnan.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".