1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
VARSELVÅGEN 2012

Borlänge - värst drabbat av varsel i Dalarna

Över 1 000 personer har varslats om uppsägning i Dalarna hittills i år. Borlänge står ensamt för nästan hälften av det. Och senaste månaden tillhörde Borlänge de tio hårdast drabbade kommunerna i landet.

Sveriges Radio har tagit varselstatistiken för i år och satt den i relation till antalet invånare i kommun för kommun. För ett litet varsel i en liten kommun kan slå hårdare än ett stort varsel i en stor kommun.

Ser man på hela året hittills är även då Borlänge hårdast drabbat av Dalarnas kommuner, följt av Hedemora och Orsa. Det är varslet på SSAB som ligger bakom Borlänges bottenplacering.

I andra änden finns Rättvik och Älvdalen som inte haft ett enda varsel över fem personer på hela året.

Dalarna som län kommer ganska långt ned i listan på hur hårt drabbade olika delar av landet är av varsel i förhållande till antalet invånare.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fakta: Varsel

Varsel syftar till att ge myndigheter och andra berörda beredskap vid större neddragningar.

Långt ifrån alla nedskärningar syns i varselstatistiken. Bara arbetsgivare som tänker genomföra driftsinskränkning som berör minst fem arbetstagare behöver skriftligen varsla Arbetsförmedlingen. Dessutom syns inte i statistiken alla visstidsanställda som får lämna sina anställningar.

Varsel ska underrättas:

  • minst två månader i förväg, när högst 25 arbetstagare berörs.
  • minst fyra månader i förväg, när 26-100 arbetstagare berörs.
  • minst sex månader i förväg, när fler än 100 arbetstagare berörs.

Källa: Arbetsförmedlingen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".