1 av 2
Kumri Bilgec läser kurdiska. Foto: Kerstin Edquist.
2 av 2
Kumri Bilgec är en av Josef Erdems elever i kurdiska. Foto: Kerstin Edquist.
DALARNA

Stor brist på modersmålslärare

"Ansvarslöst!"
1:20 min

Alla barn som pratar ett annat språk än svenska hemma har rätt till undervisning i det språket. Men kommunerna lever inte upp till kraven eftersom det saknas lärare. Och trots att problemet funnits länge så utbildas inga nya lärare på högskolorna.

– Jag tycker det är hemskt att vi inte kan tillgodose det här. Det här är fjärde gången jag annonserar i höst. Jag letar med ljus och lykta efter lärare. Men jag kan inte stoppa in någon som inte har pedagogisk utbildning eller har jobbat med barn förut, säger Per Madsen som är chef för modersmålsundervisningen i Bolänge.


Saknar pedagogisk utbildning
I Borlänge finns det bland annat ett 40-tal barn som vill läsa finska, men de får ingen undervisning eftersom det inte finns några lärare. Och i Avesta är det samma problem, 18 barn får inte sin undervisning i ryska och 19 elever får ingen turkiska.

Och av de modersmålslärare som finns runtom i Dalarna så är det många som helt saknar pedagogisk utbildning.

– Man kan inte bara säga: varsågod, undervisa! säger kurdiskaläraren Josef Erdem.


"Ansvarslöst!"
Josef Erdem har ett 70-tal elever i Borlänge. När Dalanytt kommer på besök har han en grupp femteklassare. Och de är väldigt motiverade.

– Alltså, det är ju mitt språk. Jag måste kunna det. Och det är kul att kunna det, säger Didem Ayik.

– När jag läser kurdiska känner jag mig stolt. För jag vet att det är mitt språk, säger Kurmi Bilgec.

Josef Erdem tycker att staten måste ta ansvar och utbilda fler lärare. För trots en akut brist så finns det ingen högskola som just nu utbildar modersmålslärare.

– Jag tycker det är ansvarslöst att man skriver fina lagar och sen inte praktiserar dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".