Foto: Scanpix.
MALUNG-SÄLEN

Att vara säsongselev - inte bra för barnen

"Se på det här ur ett barnperspektiv"
1:13 min

Sälens skola har elever som bara går där några månader under vintersäsongen. Nu vill skolans rektor Inga-Maj Fjällborg att Malung-Sälens kommun ser över det här, eftersom hon anser att det inte är för elevernas bästa.

Varje vinter kommer det två till fyra nya elever som går några månader på skolan i Sälen medan familjen tillbringar tid i sitt fritidshus.

Det här är varken bra för klasserna eller eleverna som kommer tycker rektorn Inga-Maj Fjällborg.

– Vi har känt att vi inte har fullständig kontroll över de här eleverna. De kommer upp till oss och vi kanske upprättar ett åtgärdsprogram och sedan åker eleven hem igen, säger hon.

– Jag tycker att systemet nyttjas på fel sätt, för vi har många elever som återkommer år efter år och det är där som jag tycker att systemfelet finns.

Idag måste en elev i Malung-Sälens kommun stanna i minst fyra månader. Föräldrarna brukar också uppge att de ska stanna i fyra månader, men åker hem tidigare - något som kommunen inte kan stoppa dem att göra.

Nu lyfter Inga-Maj Fjällborg frågan i kommunen. Och efter det här läsårets slut ska Barn och utbildningsnämndens arbetsutskott träffas tillsammans med berörda rektorer.

– Jag hoppas att man ser på det här på ett barnperspektiv, att det inte är elevens bästa. Jag tycker att man ska få prova på att gå på skolan ett år men sedan ska man bestämma sig för på vilken skola man ska gå på.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".