Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
SÄTER

Sture Bergwall frias från mord på norska flickor

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, är nu även formellt friad från morden på de två norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik.

Det har skett genom en dom i Falu Tingsrätt i dag.

Den ena av de två kvinnorna mördades genom slag mot huvudet och strypning i augusti 1981, den andra mördades på ett liknande sätt i juni 1985.

Det här är två av de många mord som Sture Bergwall tidigare erkänt och i juni år 2000 fälldes han av Falu tingsrätt. Totalt dömdes Bergwall för åtta mord innan han tog tillbaka alla sina erkännanden. Han är redan helt friad när det gäller tre av mordåtalen.

I april i år beviljade Svea Hovrätt honom resning i fallet med de två norska kvinnorna och Falu Tingsrätt förordnades att ta upp målet i sin helhet. I september beslutade åklagaren att lägga ner åtalet. Och det här och det faktum att målsägandena, alltså kvinnornas anhöriga, inte önskat överta målet, har gjort att Falu Tingsrätt i dag beslutat att ogilla åtalet.

Tingsrätten har också beslutat att Sture Bergwall ska ersättas med drygt 1,2 miljoner kronor för rättegångskostnader i det här resningsärendet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista