Ann Jönefors tycker att förra årets hyreshöjning räcker. Foto: Sandra Björk, Sveriges Radio
KOMMUNALA BOSTADSBOLAG

Hyreshöjningar skiljer sig i länet

De närmsta veckorna pågår förhandlngar om 2013 års hyreshöjningar för kommunala bostadsbolag i Dalarna. I år begär Orsabostäder en höjning på 5,2 procent, vilket är för mycket tycker hyresgästen Ann Jönefors.

Två av de kommunala bostadsbolagen begär en mycket högre hyreshöjning jämfört med de andra, och det är Rättvik och Orsas bolag.

I Orsa bor Ann Jönefors, som också är engagerad i Hyresgästföreningen.
- Under alla år så har det höjts och höjts så hyresgästerna är alldeles förtvivlade.

Ann Jönefors stortrivs i sin lägenhet, men hon tycker hon att förra årets hyreshöjning på 2,9 procent var alldeles för hög. I år begär Orsabostäder en höjning på 5,2 procent.

- Högst 1,5 procent går jag med på. Så det får vi ta en dust med Orsabostäder, säger hon.

10 kommunala fastighetsbolag har skickat in yrkanden om hyreshöjning till Hyresgästföreningen. Spridningen mellan högsta och lägsta yrkande i länet är stor.

- Orsaken till spridningen har att göra med den ekonomiska situationen som driver hyrorna. Där ser vi att de bolagen behöver göra andra åtgärder än att höja hyrorna för att på sikt komma till rätta med problemen, säger Marcus Kjellin som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Dalarna.

Hur går förhandlingarna då?
- Förhandlningarna ligger anmärkningsvärt sena i år, bostadsbolagen är anmärkningsvärt sena med att begära förhandling och komma med sina underlag. Men det är inget specifikt för Dalarna och det gör att det blir ganska intensiva veckor nu för att hinna bli klara med förhandlingarna i tid.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Så mycket har de kommunala fastighetsbolagen i Dalarna begärt i hyreshöjning

Avesta 3,3 %

Smedjebacken 2,7 %

Ludvika 2,96 %

Hedemora 3,3%

Mora 3,76%

Rättvik 5%

Orsa 5,2%

Älvdalen 3,95 %

Malung-Sälen 4,1 %

Vansbro 4,61 %

Borlänge, Säter, Gagnef, Leksand och Falun hade har ännu inte kommit in med sina yrkanden på hyreshöjning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista