Foto: Scanpix.
Dalarna

Ny företagsform på frammarsch

1:17 min

Sociala företag, så kallas en företagsform som blivit allt populärare de senaste tre åren. Företagen ägs av personalen och anställer personer som står långt från arbetsmarknaden.

I Dalarna finns ett tiotal sociala företag just nu, men de väntas bli fler framöver.

Lena Edvardson jobbar på det sociala företaget Vikan i Vikarbyn utanför Rättvik.

– Det vi gör främst just nu det är att vi säljer hushållsnära tjänster, städning, fönsterputs, mycket trädgårdsarbeten har det varit. Vi väntar på snön nu så då ska vi skotta snö, berättar hon.

I Vikan jobbar sex personer just nu, varav tre är anställda. Som i alla sociala företag är det personalen som äger det och all vinst som företaget gör återinvesteras i verksamheten. Så om företaget går bra ekonomiskt kan det till exempel anställa fler personer istället för att dela ut vinsten till aktieägare, förklarar Lena Edvardson.

– Vi försöker skapa nya arbetstillfällen för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, det kan till exempel vara långtidssjukskrivna, säger Lena Edvardson.

Andra sociala företag i Dalarna är till exempel Vildhjärta Dalarna i Falun som sysslar med allt från massage till dataservice. Eller bokcaféet i Gagnef. Men att sociala företag skulle kunna konkurrera ut så vanliga företag framöver tror inte Lena Edvardsson.

– Nej det tror jag inte, vi får ju försöka konkurrera med kvalité på arbetet vi utför. Vi håller konkurrenskraftiga priser så det ska vi inte göra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista