Fler anledningar att jubla än de rent sportsliga för Leksand. Igår sa kommunfullmäktige ja till miljonstöd till LIF. Dock inte så mycket som klubben hoppats på. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Leksand

Politiker-ja till LIF-stöd

"Den kortsiktiga situationen är inte löst"
1:28 min

Ekonomiskt krisande Leksands IF kommer att få miljonstöd från kommunen. Fullmäktige röstade för förslaget igår kväll.

Det blev som väntat: Den linje som politikerna i kommunstyrelsen bestämde sig att gå på för en vecka sedan, den står fast. Kommunen ska med andra ord bidra med 2,5 miljoner i ishyra under tio års tid, men också ge ett borgenslöfte på 8 miljoner till den omdiskuterade gjutningen av betongplattor i hallen.

– Vi får en borgen för att göra bättre is och vi får ett årligt bidrag på 2,5 miljoner, sammanfattade LIF:s ordförande Bertil Daniels.

– Den kortsiktiga situationen är inte löst för oss, där får vi jobba vidare med andra parter. Men det långsiktiga stödet från kommunen känner vi oss jättnöjda med.

Det kommunala stödet är alltså långt ifrån de summor som Leksands IF önskar sig. Klubben hade velat ha ett större borgensåtagande på 25 miljoner av kommunen.

När fullmäktige igår kväll röstade om stödet till LIF var det dock inte utan debatt. Efter reservationer från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i olika delar av beslutet röstade till sist politikerna ja alliansens (C, FP, KD och M) förslag.

– Det här är lagligt och möjligt att göra, och vi tycker att det här är en bra lösning, sa Ulrika Liljeberg, centerpartistiskt kommunalråd i Leksand, efter mötet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".