Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
Borlänge

SSAB-anställda kan tvingas gå ner i lön

2:01 min

I går gick fackklubben Metall med på ett nytt arbetstidsavtal med sänkt lön på SSAB i Luleå. Nu kan avtalet spridas till Borlänge. Ikväll hålls medlemsmöte i Borlänge om just det här.

Ja vid ståltillverkaren SSAB i Luleå har metallfacket sagt ja till ett förslag på lägre lön för att undvika att fler förlorar jobbet.

– Det är tråkigt att göra det här men man ser ingen annan utväg i det här läget. Det säger Bert Johansson, metallordförande på SSAB i Luleå.


Medlemsmöte i Borlänge ikväll 
Det var nyligen som stålkoncernen SSAB varslade 450 personer i Borlänge, Oxelösund och Luleå. Och sedan dess har facken på orterna diskuterat ett förslag från arbetsgivaren att gå ner i lön men också i arbetstid för att på så sätt kunna spara pengar och undvika fler varsel.

– Vi måste sänka våra kostnader och alternativet är att det hade förmodligen blivit diskussioner om ytterligare varsel och uppsägningar. Det säger Stefan Enbom som är platschef vid SSAB i Luleå.

Uppgörelsen i Luleå som innebär att sänkt arbetstid till motsvarande en fyra dagars vecka fast med 90 procent av lönen under det kommande halvåret. Fast med en garanti om att den uteblivna lönen kommer betalas ut när SSAB har ekonomi för det.

Men uppgörelsen blir inte verklighet förrän facken vid SSAB i Borlänge och Oxelösund gått med på samma sak.

Ikväll hålls det medlemsmöte i Borlänge och i morgon i Oxelösund.

– Minst 70 procent av alla 6 500 anställda i SSAB EMEA måste omfattas av det här annars kommer vi inte genomföra det, säger Stefan Enbom.


Lokala krisavtal
I och med den ekonomiska nedgången 2009 tecknade omkring 350 företag inom metallsektorn lokala krisavtal som också kunde innebära kortad arbetstid och sänkta löner.

Men enligt IF Metall är skilnaden nu att det finns en garanti på att få tillbaka den lön som uteblir det kommande halvåret.

– När hela den här perioden är klar så innebär det att man jobbat mindre men man har haft samma betalning. Det innebär egentligen att per timme har lönen ökat, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista