Foto: Scanpix.
SKATTEVERKET

Stöd en hjälporganisation och få skattereduktion

"Man måste ge minst 2 000 kronor på ett år"
1:14 min

Om man väljer att skänka pengar till hjälporganisationer, som till exempel Röda Korset och Läkare utan gränser, så kan man nu få skattereduktion.

Så här års skickar många hjälporganisationer ut brev och hoppas att vi ska vara lite extra givmilda inför julen och skicka pengar till barn eller andra som har det svårt.

Och nu finns alltså möjlighet att få mindre skatt om man skickar pengar till vissa av de här organisationerna.

– Man måste ge minst 200 kronor vid varje tillfälle och minst 2 000 kronor på ett år, till en eller flera gåvomottagare. Annars får man inte skattereduktion. Det säger Gunilla Landmark, rättslig expert på Skatteverket.

Hur gör jag för att få skattereduktionen?

– Man ska kontrollera att det är en gåvomottagare som är godkänd av Skatteverket, och det kan man se på Skatteverkets hemsida.

Det är väldigt nytt, hur verkar intresset?

– Hur det är med givandet vet vi inte, det är knappt 50 organisationer som är godkända. Och hur det blir vet vi inte förrän sista januari när vi fått kontrolluppgifter, säger Gunilla Landmark.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".