Foto: SR.
JÄMFÖRELSE VISAR

Landstinget Dalarna - längst köer och dyrt

"Vi satsar på att korta våra köer"
1:20 min

Landstinget Dalarna är det landsting i landet där patienterna får vänta allra längst på att få vård. Dessutom är Dalarna ett av de län där vården kostar allra mest per invånare visar en årlig jämförelse.

Landstinget Dalarna ligger i botten både när det gäller att snabbt få en operation eller att få träffa en läkare på en vårdcentral. Samtidigt har Dalarna alltså ett av de landsting där vården kostar mest per invånare.

Det visar den årliga jämförelsen av hälso- och sjukvården i landet som SKL, Sveriges kommuner och landsting, och Socialstyrelsen gör.

– Det här är givetvis inget som är bra för vår befolkning utan man ska ju ha rätt att få komma på ett besök inom tre månader. Så nu satsar vi stenhårt på det och under nästa år så ska vi korta våra köer, det satsas extra pengar. Det säger Bengt Malmqvist som är chefsläkare på Landstinget Dalarna.

Målet är att köerna ska vara borta inom ett år, men det kommer också att betyda att det blir hårdare regler för patienterna. Till exempel kommer man inte ha samma möjlighet att tacka nej till en behandling på ett visst ställe eller en viss tid.

– Om man tackar nej åker man ur kön, berättar Bengt Malmqvist.

Att få ner kostnaderna för sjukvården i länet är däremot svårare, även om landstingsledningen lagt fram flera sparpaket för att effektivisera vården.

– Det måste kosta också om vi ska kunna ge den service som vi behöver ge vår befolkning. Vi är ett glest befolkat stort län, med långa avstånd. Så för att få en god geografisk tillgänglighet så har vi då vårdcentraler ute i varje kommun, och vi har flera sjukhus i länet, och då kostar det mer, säger Bengt Malmqvist.

Men det finns också positiva signaler för Dalarnas del i jämförelsen mellan landstingen.

– Vi är bland de bästa i Sverige på hjärtsjukvård, inom ortopedi och protesoperationer, inom diabetesvård för barn med mera, säger Bengt Malmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".