1 av 2
Foto: Eva Rehnström.
2 av 2
Anna Björnsdotter från KTH har gjort ett examensjobb om SSAB. Foto: Eva Larsen.
BORLÄNGE

Mer restvärme kan uttnyttjas från SSAB

1:31 min

I tjugo år har många Borlängebor fått sin fjärrvärme av restvärme som blir över från SSAB:s stålprocesser. Något som är bra både för miljön, industrin och samhället. Det framgår av ett examensjobb som civilingenjör Anna Björnsdotter från KTH presenterade idag.

– Jag tycker att SSAB får väldigt goda betyg, de är väldigt angelägna om att ta tillvara på värmen och de tar klimatfrågan på allvar, säger Anna Björnsdotter.

SSAB hör till de företag som släpper ut mest koldioxid, för de använder olja och gasol i produktionen. Men varje år tar Borlänge Energi emot restvärme från SSAB, som räcker till att värma upp 3 000 villor. Den stora merparten av restvärmen använder SSAB internt.

– SSAB har kunnat minska sina koldioxidutsläpp och dessutom har det varit mycket betydelsefullt för kommunens ekonomi och borlänge borna har fått billig fjärrvärme, säger Anna Björnsdotter.

Är restvärmen miljövänlig?

– Den har ju ett fossilt ursprung men klodioxidustläppen blir inte större av att vi nyttjar värmen så på så vis skulle vi kunna betrakta den som koldioxidneutral, säger Anna Björnsdotter.

Idag finns det en möjlighet att SSAB skulle kunna bidra med ytterligare restvärme som kan räcka till att värma upp omkring 6 000 villor.

Men det behövs i så fall att de kommunala fjärrvärme näten sammanlänkas så att restvärmen kan transporteras från Borlänge till till exempel Falun.

– Även Stora Enso levererar värme till fjärrvärmenätet i Borlänge, så i Borlänge är tillgången god på industriell restvärme, säger Anna Björnsdotter.

Ett annat alternativ att nyttja restvärmen är att SSAB skulle producera el, för eget bruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista