Lars-Åke Svensson från Järnbruksklubben vid SSAB i Borlänge. Foto: Stefan Ubbesen/Dalanytt.
BORLÄNGE

Ja till krisavtal på SSAB

Lars-Åke Svensson: "Vi sa ja till ett arbetstidsavtal"
1:40 min

Fackklubben på SSAB i Borlänge har i kväll gått med på ett krisavtal som är i stort sett identiskt med det som fackklubben i Luleå antog i går.

Avtalet i Borlänge innebär att stålarbetarna går med på att minska sin arbetstid med 20 procent och sänka lönen med tio procent. Löneavdraget ska betalas tillbaka till arbetarna när konjunkturen vänt.

Cirka 1 350 stålarbetare arbetar på stålverket i Borlänge.

IF Metalls förbundskontor i Stockholm har inte några invändningar mot de lokala krisuppgörelserna på SSAB.

– Vi lägger inga värderingar i det här. Det här är något som medlemmarna måsta avgöra, säger IF Metalls avtalssekreterare Pekka Säikkälä till TT.

Han tror inte att den här typen av krisavtal kommer att få så stor spridning till andra företag.

– Arbetsgivarna vill ofta se lösningar där man bara sänker lönen och inte har avtal om återbetalning. Då är ett sådant här avtal inte så intressant för så många.

IF Metall har inte för avsikt att göra några krisavtal på riksnivå.

– Vi har varit tydliga med att det inte är någon kris så vi kommer inte att lägga några krisavtal på riksnivå. Men här har de hittat en lösning som parterna ser ut att vara överens om och då har vi inga synpunkter på det, säger Pekka Säikkälä.

TT/Dalanytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".