Bluffbranschen

Varning för falska fakturor

2:01 min

Konsumentvägledaren Christina Bröms varnar för bluffakturor som flera personer i länet har fått. De har blivit anklagade för att ha porrsurfat på olika internetsidor utan att ha betalat.

Nu krävs de här personerna på pengar av bolaget LDB Finans som hotar med inkasso, kronofogden och att hänga ut personerna på nätet om de inte betalar.

-- Det här är bluff , betala inte!, varnar Christina Bröms som är konsumentvägledare i Mora/Orsa och Rättviks kommuner och som kontaktats av flera drabbade.

– De som kontaktar mig är förtvivlade och många har ju gått till polisen redan och anmält och det är precis vad man ska göra.

– En polisanmälan är absolut nödvändig för att polisen ska ta ett större ansvar för den här frågan, säger Christina Bröms och visar upp ett skadeståndsbrev.

Företaget som skickar ut skadeståndskraven byter namn lite nu och då men just nu verkar dom alltså heta LDB finans.

Både polisen och datainspektionen har redan inlett granskningar av företaget men som trots detta fortsätter att skicka skadeståndskrav till privatpersoner runt om i landet.

– Jag fick mina första ärenden för ett par veckor sen och det började i Rättvik, sen så har det strömmat in flera stycken denna vecka i från Mora, men det är nog bara toppen på ett isberg, säger Christina Bröms.

Om man inte betalar dom här kraven som kommer, vad kan hända då?

– Normalt sätt så händer ingenting, men det är oerhört viktigt att man agerar genom att bestrida kraven, skriftligen genom mail eller brev till företaget. Och man bör ta en kopia på det brev som man har skickat iväg, säger Christina Bröms.

Om man ändå får inkassokrav eller brev från kronofogden i ärendet så är de med största sannolikhet inte äkta.

– Det kan handla om att man fejkar kronofogdens logga i brev som man skcikar iväg.

Däremot har det hänt att personer som inte betalat HAR hängts ut på nätet som porrsurfare.

– Jag vet en tjej som jag läste om i Aftonbladet och hon hade hängts ut med namn och bild, säger Christina Bröms.

Matilda Eriksson-Rehnberg

Matilda Eriksson Rehnberg.

matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista