Foto: Scanpix.
KAMPANJ PÅ NÄTET

Uppmanar kvinnor att träna bäckenbotten

"Musklerna behöver träning"
1:23 min

På olika forum på nätet cirkulerar just nu en kampanj som heter "Snippgympa - för kvinnor som vill hålla sig fitta". Och det handlar om att få ett bättre liv med hjälp av bäckenbottenträning. Bäckenbotten är ett komplicerat system som behöver träning, säger förlossningsläkaren Agneta Romin på Landstinget Dalarna.

– Vår bäckenbotten är ett komplicerat system av massa muskler som bär upp allt vi har inne i buken. Och det är ju ganska ansträngande att gå igenom ett helt liv och bära allt bukinnehåll vi har på en muskelplatta, och de här musklerna behöver träning. Det berättar förlossningsläkare Agneta Romin på Landstinget Dalarna.

Hon påpekar vikten av att träna efter att man har varit gravid, om man är överviktig och om man lyfter mycket tunga saker.

– Vi behöver kunna hålla emot med bäckenbotten när vi ska lyfta tungt eller när vi har en belastning uppifrån maghållet till. Även män har en bäckenbotten som behöver tränas, men genom hur kvinnan är konstruerad så finns det en extra öppning som gör att det är extra känslig, säger Agneta Romin.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".