Just nu

  • Fotboll, Brage-Jönköpings Södra, kl. 18.55!
LANDSTINGET DALARNA

Utbildning ska ändra vårdens syn på hiv

1:06 min

Ungefär 80 personer i Dalarna lever med en hiv-diagnos. Trots att kunskapen om sjukdomen har ökat  så finns det fortfarande stora problem med hur hiv-positiva blir bemötta. Det var temat för Landstinget Dalarna utbildningsdag i går.

Maria Björkqvist från hiv-organisationen Noaks Ark berättar om de problem som hivpositiva kan stöta på inom vården.

– Om man söker akut hjälp för en åkomma till exempel, så kommer vårdpersonalen in i rummet med skyddskläder. Man har inte kunskap om vad som faktiskt gäller.

Var femte svensk skulle undvika nära kontakt med en arbetskollega eller skolkamrat om den var smittad av hiv. Det visar en enkätstudie som gjorts på uppdrag av Smittskyddsinstitutet.

Ophelia Haanyama är hiv-positiv. Hon upplever det som att folk inte förstår att vem som helst kan smittas. Istället förknippas hiv med en dålig livsstil.

– Antingen har du haft jättemycket sex, eller så är du homosexuell, eller prostituerad, eller narkoman. Du måste vara något av de fyra.

Men hon är nöjd med den vård hon får. Det bästa är att hon alltid får träffa samma läkare.

– Jag har nog inte bytt läkare mer än två gånger sedan 1991. Så vi känner varandra. Det är enklare i längden att prata med samma person om man har en sådan här kronisk sjukdom, säger Ophelia Haanyama.

Mathilda Gustavsson
mathilda.gustavsson@sverigesradio.se