SEXBROTT

Utsatta för grooming - utan att veta om det

1:41 min

Många barn och unga blir utsatta för grooming,  som är en typ av sexbrott, utan att de vet om det. Det menar Länsstyrelsen Dalarna som nu går ut med information de olika kommunerna om problemet.

Engelskans "grooming" betyder att förbereda men idag används det mest i betydelsen att vuxna tar i kontant med barn och ungdomar på internet i syfte att begå sexuella övergrepp.

Tea Sjöblom och Mia Elfqvist går på högstadiet i Falun och de bekräftar att det är vanligt att man blir kontaktat av okända personer på internet.

– De undrar var jag bor och vill ha mitt nummer. Det händer jätteofta på nya Wordfeud att det är många som skriver "Hej, hur gammal är du? Vad heter du?". De vill ha uppgifter om mig.
 
Vem tror ni skriver?

– Jag tänker att det är någon gubbe som mest bara är läskig.

Ett känt fall av grooming som sedan ledde till sexövergrepp är Alexandramannen. En man som utgav sig för att vara ung tjej under 2006 tog kontakt med tjejer via internet. Minst 58 flickor ska ha utsatts för övergrepp av mannen.

Länsstyrelsen Dalarna i samarbete med polisen vill nu belysa den här typen av sexbrott, grooming. Nu ska alla kommuner, både barn, unga och vuxna, få information om var man kan vända sig om man tror man är utsatt.

Gustav Wallheden som jobbar med satsningen på Länsstyrelsen berättar vad det viktigaste budskapet är.

– Det är inte ditt fel att du blir utsatt för det här, utan det är den som gör det som ska bära skulden.

Sedan 2009 har det varje år anmälts mellan tre till elva fall av grooming i Dalarna, där barn under 15 år blivit utsatta.

Men Gustav Wallheden tror det finns ett stort mörkertal.

– Vad dum han eller hon var som ville att skulle göra någonting. Så trycker man bort det. Det är en knapptryckning så har man tryckt bort den här kommentaren eller den här personen utan att man förstått vad det handlar om.Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se