Junyu Wus modersmål är kinesiska. Foto: Kerstin Edquist.
INTERNATIONELLA MODERSMÅLSDAGEN

Viktigt med modersmålsundervisning tycker lektor

3:16 min

Idag är det Internationella modersmålsdagen. Ingen vet riktigt hur många modersmål som talas i Dalarna, men det tros vara runt hundra stycken. Junyu Wu (bilden) har kinesiska som modersmål.

Och det borde satsas mer på modersmålsundervisningen i landet, det tycker Dorota Lubinska som är lektor i svenska som andraspråk på Högkolan Dalarna:

– Vi kan inte kapa av modersmålet, eftersom det finns med en person. Och det är en del av personens verklighet och liv, så oavsett hur mycket vi satsar på modersmålet så finns det med den här personen. Det stöd som vi ger i skolan för modersmålet är långt ifrån det som man skulle behöva för att uppnå en högre behärskning i modersmålet, men man får nöja sig med det som finns. Det är ju bra att något finns över huvudet taget, säger Dorota Lubinska.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Internationell modersmålsdagen är en efterlevnad som hålls årligen den 21 februari världen över för att öka medvetenheten om språklig och kulturell mångfald och flerspråkighet.

Det tillkännagavs av UNESCO den 17 november 1999. Dess efterlevnad har också formellt erkänts av FN: s generalförsamling som i sin resolution inrättade 2008 som det internationella året för språk.

Internationella modersmålsdagen uppstod som ett internationellt erkännande av språk Movement Day, som har minnet i Bangladesh sedan 1952, då ett antal studenter, inklusive studenter vid universitetet i Dhaka och Dhaka Medical College dödades av pakistansk polis i Dhaka under Bengali Språk Movement protester.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista