SKATTEVERKET

Dalabor granskade för grov organiserad brottslighet

1:29 min

Under förra året lät Skatteverket upptaxera tre personer i Dalarna som misstänks ha koppling till organiserad brottslighet och verksamheter med svart arbetskraft.

Tre personer från olika delar av Dalarna fick under förra året besked från Skatteverket att de betalat för lite i skatt och därför skulle upptaxeras.

En man med företag i Polen, en kvinna som jobbat hos en städfirma och en man som hade flera bilar och en levnadsstandard som Skatteverket inte fann möjlig med de inkomster han sades ha.

Sammanlagt upptaxerades de med 470 000 kronor.

Vad de har gemensamt är att de alla är personer som blivit intressanta i Skatteverkets granskning av organiserad brottslighet och svart arbetskraft.

Att de finns med på listan betyder inte nödvändigtvis att de är de ledare i stora skattefuskhärvor, förklarar Pia Bergman som leder granskningen på Skatteverket. Hon kan inte kommentera de enskilda fallen i Dalarna, men säger att de som fastnar i granskningen likväl vara flickvänner, pojkvänner eller bekanta.

– Det kan vara personer som är viktiga målvakter, det kan vara personer som har konton eller servicefunktioner som kan vara viktiga för verksamheten, säger Pia Bergman.

Det är svårt att få tag på de stora aktörerna inom svartjobb och organiserad brottslighet, fortsätter Pia Bergman.

– När man jobbar mot den organiserade brottsligheten så är ju vår erfarenhet att många av de här aktörerna, de ledande aktörerna bakom de gäng eller grupperingar vi pratar om, de är duktiga på att hålla sig bakom undan. De finns inte på papper de syns inte utåt.

Arbetssättet kallas KAP-metoden. Man kapar grenar till de riktiga skattefuskarna, för att till sist komma åt huvudpersonen. Granskningen görs bland annat med Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan. Hittills har det gett resultat, berättar Pia Bergman.

– I många fall lyckas vi att stoppa och störa de vi vill stoppa och störa.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se