1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
P-O Nordqvist chef för Trafikpolisen Dalarna. Foto: Eva Larsen.
DALARNA

Trafiktätt under Vasaloppsveckan

1:13 min

Olycksrisken i trafiken är betydligt högre den här veckan än vanligt i Dalarna. Alla vasaloppsåkare och sportlovsfirare gör att trafiken tätnar rejält, och dalapolisen satsar hårt på hastighetskontroller.

– Det här är en av våra trafiktätaste helger i Dalarna, säger P-O Nordqvist som är chef för trafikpolisen i Dalarna.

Siffror från polisen visar att olycksrisken är dubbelt så hög under vasalopps- och sportlovsperioden jämfört med tre vanliga veckor under vintern. Förra året inträffade 93 olyckor under de här tre veckorna jämfört med 45 olyckor motsvarande period en månad senare.

– Vi har alltså en markant ökning av olyckor under de här veckorna, säger P-O Nordqvist.

Åtta trafikpoliser jobbar nu under helgen tillsammans med lokala poliser främst i Mora och Malung-Sälen för att hålla ordning på alla bilister. Framförallt handlar det om kontroller av hastigheten, säger P-O Nordqvist.

– Vi står lite överallt med våra fartkontroller, men vi har en stor koncentration i Mora och Malung-Sälenområdet under helgen och veckan.

Förutom självklara tips, som att köra nykter och utvilad, är rådet från polisen att hitta alternativa vägar istället för de stora stråken.

– Titta på kartan och hitta de alternativa vägarna, avslutar P-O Nordqvist.

Hårt trafikerade vägar under vasaloppsveckan:

E 45, sträckan Malung - Mora

Rv 26, sträckan Vansbro - Mora

Rv 70, sträckan Rättvik - Mora

Lv 1012, sträckan Sälen - Mora

Martin Eriksson

Martin Eriksson.

martin.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista