Skatteverket

Tuff kamp mot organiserad ekonomisk brottslighet

1:29 min

Förra året lät Skatteverket upptaxera tre personer i Dalarna misstänkta för att ha koppling till organiserad brottslighet och verksamheter med svart arbetskraft.

De tre, som kommer från olika delar av Dalarna fick förra året besked från Skatteverket att de betalat för lite i skatt och därför skulle upptaxeras.

Det var en man med företag i Polen, en kvinna som jobbat hos en städfirma och en man som hade flera bilar och en levnadsstandard som Skatteverket inte fann möjlig, med de inkomster han sade sig ha.

Sammanlagt upptaxerades de med 470 000 kronor.

Alla har det gemensamt att de blivit intressanta i Skatteverkets granskning av organiserad brottslighet och svart arbetskraft.

--  Att de finns med på listan betyder nödvändigtvis inte att de är ledare i stora skattefuskhärvor, förklarar Pia Bergman, som leder granskningen på Skatteverket.

Hon kan inte kommentera de enskilda fallen i Dalarna, men säger att de som fastnar i granskningen likaväl kan vara flickvänner, pojkvänner eller bekanta.

– Det kan vara personer som är viktiga målvakter, det kan vara personer som har konton eller servicefunktioner som kan vara viktiga för verksamheten.

--  Det är svårt att få tag på de stora aktörerna inom svartjobb och organiserad brottslighet, förklarar Pia Bergman.

– När man jobbar mot den organiserade brottsligheten, är vår erfarenhet att många av de här personerna är duktiga på att hålla sig i bakgrunden. De finns inte på papper och syns inte utåt.

Det arbetssättet, som skattemyndigheten använder sig av, kallas KAP-metoden. Man kapar grenar till de riktiga skattefuskarna, för att till sist komma åt huvudpersonen. Granskningen görs bland annat med ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan.

– Hittills har det gett resultat, berättar Pia Bergman. I många fall lyckas vi  stoppa och störa de vi vill stoppa och störa.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se