Just nu

DALARNA

Tjänar 17 gånger mer än en arbetare

1:21 min

Dalarna är ett av de tre län som har de minsta löneskillnaderna i landet. Samtidigt indikerar en ny rapport från LO att löneskillnaderna har ökat markant under de senaste 30 åren. 2011 tjänade en person i näringslivets topp i genomsnitt 17 industriarbetarlöner per år, vilket är 12 fler än 1980, när skillnaden var som minst.

Stefan Lindström och Ann-Louise Thörnberg arbetar bland annat med tvåltillverkning på Cederroths i Falun. De tycker inte att löneskillnaderna är rättvisa.

– Vi jobbar och sliter precis som alla andra men får kanske inte den betalning vi behöver, säger Stefan Lindström.

– Vi jobbar mer i dag och ska vara mer effektiva så att vi kan säkerställa vår leverans till kunden. Det skulle man också vilja ha ett resultat av i lönekuvertet. Visst, vi får extra pengar när vi arbetar övertid. Men grundlönen borde vara högre, säger Ann-Louise Thörnberg.

Den genomsnittliga årsinkomsten för en person i näringslivets topp är 5,4 miljoner kronor, enligt LO. Jämförelsevis tjänar den genomsnittliga industriarbetaren 316 000 kronor per år. Så har LO kommit fram till att det går 17 inudstriarbetarlöner på en lön i toppen. Det är 12 fler än 1980 när skillnaden var som lägst.

Men det är viktigt att komma ihåg att det här är direktörer högst upp i toppen, tycker Carl Ström, Svenskt näringslivs regionchef i Dalarna.

– Jag tycker inte att man ska jämföra sig med de här företagen som LO väljer att jämföra med. Det ger en felaktig bild och det skapar en väldigt onödig missunnsamhet. Skillnaden finns där och skillnaden är i de flesta fall befogad, säger Carl Ström.

Mathilda Gustavsson
mathilda.gustavsson@sverigesradio.se