Just nu

  • Fotboll, Brage-Jönköpings Södra, kl. 18.55!
SÄTER

Flyktingar tvingas bo med kriminella

1:33 min

Säters kommuns beslut att skicka fyra ensamkommande flyktingungdomar till behandlingshem för missbrukare och kriminella anmäls nu till Justitieombudsmannen.

Pojkarnas ställföreträdande vårdnadshavare vill att kommunens omplacering av barnen ska utredas ordentligt.

– Det är väldigt jobbigt, jag visste inget om att jag skulle hamna här, på ett behandlingshem. Jag trodde aldrig att mitt liv skulle bli så här, säger 17-årige Gul Ahmed, en av pojkarna som tvingades flytta från tryggheten på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Säter till ett behandlingshem i Norrlands inland.

En dag i november i fjol så blev det en konflikt mellan personalen och fyra av pojkarna på boendet Älvan där Gul Ahmed bodde. Bråket handlade om städning och matlagning. Direkt efter konflikten valde chefen för Älvan och representanter från kommunen att omplacera Gul Ahmed och de andra afghanska killarna på boendet. Och det gick snabbt. Från den ena dagen till den andra.

– Chefen sa till mig att jag skulle flytta. Imorgon.

Gul Ahmed hamnade på ett behandlingshem i en liten by i skogarna utanför Ramsele, där personer med kriminell bakgrund, drogmissbruk, och spelmissbruk vårdas.

– Så här kan man bara inte göra tycker jag, säger Bosse Bergman, som är Ahmeds gode man och ställföreträdande vårdnadshavare.

Han menar att kommunen borde ha diskuterat och försökt lösa konflikten istället för att, som han säger, kollektivt bestraffa pojkarna.

– De här killarna kan man tydligen bara slänga ut och deportera till Norrland.

Marianne Trana är Socialchef i Säters kommun.

– Det här är ingen kollektiv bedömning. Det här är fyra enskilda individer som man har tittat på, enskilt. Att omplaceringen skedde samtidigt har sin förklaring.

Hade ni kunnat göra på något annat sätt?

– Nej, jag tror inte det.