MORA

Funktionärer trötta på gratisjobb åt Vasaloppet

1:31 min

Vasaloppet som avgörs den här veckan är helt beroende av tusentals funktionärer som arbetar ideellt åt de idrottsföreningar som samarbetar med Vasaloppet. Men många av funktionärerna har tröttnat och tycker att det är för mycket gratisjobb.

– Det är blandade känslor faktiskt. Det hade varit bättre att få välja vilka dagar man kan ställa upp. Nu får man bara en tid och en dag och så ska man stå här, säger Susanne Berg, som serverar blåbärssoppa i Hökberg fyra till fem dagar under vasaloppsveckan.

Över 3 000 funktionärer ställer upp för sina idrottsföreningar under vasaloppsveckan med att dirigera trafik, servera mat och mycket annat. Idrottsföreningarna får 60 kronor i timmen. Funktionärerna får ingenting.

För de föräldrar som har barn i flera olika idrottsföreningar, som Susanne Berg, blir det flera dagars jobb. De måste ta semester eller ta ledigt från sina jobb utan lön. Och nu har många fått nog.

– Det skulle inte finnas något Vasalopp utan funktionärer, säger Anders Selling, VD för Vasaloppet.

Vasaloppet omsätter drygt 100 miljoner kronor och gör en vinst på 8-10 miljoner kronor om året. Vilket alltså möjliggörs av ideell arbetskraft.

– Jag tror att Vasaloppet är av stor ekonomisk betydelse för alla parter i de här kommunerna, säger Anders Selling.