DALARNA

Behåller avtal med kritiserat ungdomshem

1:21 min

Flera kommuner i Dalarna har avtal med ett HVB-hem, Davidsbogård i Norberg, som använder sig av den kritiserade behandlingsformen teckenekonomi. Falun är en av kommunerna som har avtal med Davidsbogård. Men Johan Gnospelius, chef för barn- och familjesektionen på socialförvaltningen, tycker inte att teckenekonomi i sig behöver vara dåligt.

– Om man använder teckenekonomin som ett belöningssystem, då tycker jag absolut att det är ett bra system, säger Johan Gnospelius.

Teckenekonomi går ut på att ungdomarna som är placerade på hemmet får poäng och belöningar för att uppmuntra positiva beteenden, men kan också användas som bestraffning.

Davidsbogård har fått kritik av Socialstyrelsen just för att ungdomarna som bor på hemmet uppfattar det som ett bestraffingssystem.

Så här berättar Klara, en tjej som kommit i kontakt med teckenekonomin genom ett av Davidsbogårds familjehem.

– Följde vi inte teckenekonomin bra så fick vi inte träffa våra syskon, vi fick inte heller träffa mamma och pappa. De fick komma två gånger om året men skötte vi oss inte fick de inte komma alls.

Christer Filipsson som är företåndare på Davidsbogård menar att det är ungdomarna som missuppfattat systemet, och att det inte används för att bestraffa. Det skriver han i ett mejl till oss.

– Ungdomarna utgår från att de har 230 poäng redan när veckan börjar och sen blir de bestraffade eller förlorar poäng. Men vi försöker tydliggöra att alla startar på 0 poäng när veckan börjar och att man sen kan få upp till 230 poäng om man sköter sig bra.

Men trots att Davidsbogård har fått upprepad kritik från Socialstyreslen, utesluter inte Johan Gnospelius på Falu kommun att de kommer placera ungdomar där igen.

– Vi kanske kommer att ha placeringar där framöver, det kan inte jag svara på, säger han.