1 av 2
Vallaren Ulf Olsson från Söderhamn ger sina bästa tips inför Vasaloppet. Foto: Larry Forsberg / Sveriges Radio.
2 av 2
Ulf Olsson gav tidigare i vintras skidintresserade söderhamnare tips hur de på enklaste sätt får fart på skidorna, och han predikar enkelhet. Foto: Christian Höijer
Dalarna/Gävleborg

Stjärnvallare ger tips inför Vasaloppet

1:04 min

Just nu pågår Vasaloppsveckan och på söndag är det dags för det stora Vasaloppet då tusentals åkare tar sig mellan Sälen och Mora. Men att man ska valla hela kvällen innan loppet, är inte något som stjärnvallaren Ulf Olsson från Söderhamn rekommenderar.

Ett ständigt huvudbry är hur man som amatör ska valla och Ulf Olsson från Söderhamn som jobbat med såväl stjärnorna Therese Johaug som Justyna Kowalczyk har några bra tips inför loppet.

– Åker man som motionär tycker jag att man ska valla för föret i Sälen, och sedan stanna längs vägen och valla om. Det finns vallastationer längs hela banan. Det kan vara lite kö till stationerna, men det tar bara några minuter och sedan har du fortsatt bra skidor.

Många gör missen att spendera hela kvällen före loppet i vallaboden och det rekommenderar du inte?

– Nej, alla de här produkterna som finns är ju kemikalier som kan sätta sig på lungorna, och det är inte så bra. Då tycker jag det är mycket bättre att man står där en kort tid, går och lägger sig och är pigg på morgonen, säger Ulf Olsson.

Nyheterna, P4 Gävleborg

026-66 65 30

nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista