VASALOPPSVECKAN

Svårt med kontanter för idrottsklubbar

1:18 min

Det är svårt att få fram kontanter för många av föreningarna som jobbar under Vasaloppsveckan. Flera av bankerna i Mora har slutat hantera kontanter, och det gör att klubbarna som hjälper till med att sälja till exempel korv eller diplom till åkare inte kan ta ut eller sätta in en växelkassa.

– Vi behöver ju ha växelkassor, dels på frukosten för alla som kommer dit betalar ju kontant när de kommer, och även i kioskerna. Vi har även hand om garderoben i mässtältet på kvällarna, och det är ju så att vi behöver då både mynt och sedlar. För att kunna hantera när folk betalar med både 50-lappar och och 100-lappar. Det säger Anders Norén som jobbar för IFK Mora fotbollsklubb som hjälper till med frukostservering och korvförsäljning under vasaloppsveckan

Tidigare var det bara att gå till banken och hämta växel eller sätta in pengar när det behövdes, men det säger flera banker nej till nu. Så idrottsklubbarna har fått bunkra pengar i förväg.

– Vi får lov att ha vår egen lilla bank under den här veckan. Problemet är ju om det akut skulle vara så att växeln tar slut åt oss och vi har bara stora sedlar. Då har vi ingenstans idag dit vi kan vända oss för att få växel direkt på en gång, säger Anders Norén.

Vad tänker ni kring säkerheten om det här då att ni måste bunkra upp pengar själva?

– Nu har vi ju rätt bra möjligheter att hantera pengarna, vi har ett stort kassaskåp som är så tungt så ingen lyfter ut det. Men det är ju ändå så att det vore bättre om banken tog hand om det här så vi slapp hantera det, säger Anders Norén.

IFK Mora fotbollsklubb blev istället erbjudna att använda kortläsare av sin bank, men det fungerar inte bra under Vasaloppsveckan.

– Det är ju problem med mobiltrafiken, när det är som mest högsäsong här och all tidtagning och folk följer sina åkare i spåret, då är mobiltrafiken svår. Och det gör att kortläsarna fungerar inget bra. Vi vågar knappast prova, vi har ju kö vid kioskerna redan nu och om vi då ska vänta på att kortläsarna ska hinna uppdateras, det vill vi inte uppleva, säger Anders Norén.

Även en del av försäljarena som står längs Vasaloppsspåret i centrala Mora har märkt av att bankerna inte längre vill hantera kontanter, en av dem är Anna som säljer dalahästar och kransar.

– Vi tar bara betalt med kontanter, det funkar väl sådär...det kunde ha varit bättre. Vi får inte alltid växel i tid till när vi behöver det, säger hon.