Just nu

  • Fotboll, Brage-Jönköpings Södra, kl. 18.55!
HÖGSKOLAN DALARNA

Lärare tar avstånd från kritiserat mail

0:47 min

Lärare på Högskolan Dalarna tar avstånd från det kritiserade mail som en högskolelektor skrev till en elev. Man måste bemöta de här sortens skämt varsamt och allvarligt, säger lektorn Thomas Axelsson.

Det var i slutet av förra veckan det blev känt att lektorn och centerpolitikern Hans-Erik Hellborg på Högskolan Dalarna skrivit: "Kan du hjälpa mohammed - han kommer nog direkt från mecka", när en student hade en fråga om kursregistrering.

Idag har ett flertal lärare skrivit ett brev till ledarsidan i Dalarnas Tidningar där de tar avstånd från mailet. De skriver bland annat så här:

Det inträffade strider både mot vår människosyn och religionssyn inom religionsämnet vid Högskolan Dalarna.

Thomas Axelsson, lektor i religionsvetenskap berättar varför han och flera kollegor tar avstånd från mailet:

– Vi känner inte igen oss i det här att det skulle representera Högskolan Dalarnas lärare, och jag tror inte det representerar vår kollega heller utan det var obetänksamhet från hans sida. Men, i det klimat som är i dag, så jobbar vi med de här frågorna om stereotyper i samhället. Och efter 11 september, och efter Muhammed-karikatyrerna så är de här sortens obetänksamma skämt... man måste bemöta dem varsamt och allvarligt, för de leder till en kränkning av individer som känner sig påhoppade.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se