DALARNA

Dalaåkare anklagas för dopning i Uppdrag Granskning

2:53 min

Flera kända skidåkare ska ha varit dopade under 90-talet, bland dem en dalaåkare. Detta avslöjar Uppdrag Granskning ikväll. Jag hoppas att det inte är sant, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet.

– Jag vill se programmet ikväll och jag vet ju inte vilka som kommer anklagas eller för vad. Och det är ju så att det inte fanns samma regelverk kring höga blodvärden, de har kommit senare. Och det finns ju dessutom ett litet antal människor som normalt sett har höga värden, om de åker på hög höjd ett antal veckor så kan man komma upp i det. Jag är ingen expert och kan bara spekulera, men jag hoppas att det inte är sant att det finns skidåkare som har fuskat, säger Tommy Höglund.

Vid Vasaloppet började man göra regelmässiga dopningstester först i slutet av 90-talet berättar Tommy Höglund, och det var för att de förstått att det fanns otillåtna medel i svensk idrott:

– Vi utför tester precis som man gör på stora internationella tävlingar. Vi har ju förstått att det finns otillåtna medel i svensk idrott, och vi följer Riksidrottsförbundets rekommendationer.

– Och vi har aldrig fällt någon i våra tester, säger Tommy Höglund.

Han berättar att man testar åkare i alla tävlingsloppen under vasaloppsveckan, alltså tjejvasan och vasalopet, tidigare också skejtvasan när den fanns.

– Det är ett antal bland elitåkarna. Det ryktas ju saker hela tiden, men jag vet inte om vi haft någon misstanke mot någon.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se