SÄTER

Socialstyrelsen kritisk till kommunens beslut

1:22 min

Att Säters kommun skickade fyra ensamkommande flyktingungdomar till behandlingshem för missbrukare och kriminella kan vara både olämpligt och olagligt, säger Socialstyrelsen.

– Är det så att man placeras på ett behandlingshem, då är det ju utifrån att man behöver någon typ av behandling. Det måste man ju ha kommit fram till i den bedömning som man har gjort, säger Birgitta Johannesson som är inspektör på Socialstyrelsen.

Men något behov av vård fanns inte. De fyra pojkarna tvingades flytta från sitt boende i Säter efter ett bråk om städning och matlagning, och 17-årige Gul Ahmed Elyasi hamnade på ett behandlingshem tillsammans med ungdomar med problem som kriminalitet, droger och spelmissbruk.

– Jag har inte hotat någon, jag använder inga drogor, jag för inte krig mot någon. Jag vet inte varför. Det är väldigt konstigt för mig, säger Gul Ahdem Elyasi.

För att placera en person under 18 år på ett behandlingshem måste kommunen antingen göra ett tvångsomhändertagande, vilket Säter inte har gjort. Eller så måste ungdomarnas gode män godkänna det.

– Eftersom det inte finns vårdnadshavare i landet så är det de gode männen som ska vara med och samtycka till vården, säger Birgitta Johannesson.

Men varken ungdomarna själva eller de gode männen har gått med på att de ska förflyttas till behandlingshem. Och Birgitta Johannesson tror att Socialstyrelsen kommer att titta närmare på hur Säters kommun har agerat.

– Får vi sådana här signaler, till exempel om att man förflyttas på det här sättet, då tar vi upp det på nästa inspektion, säger Birgitta Johannesson.