FÖDELSECENTRUM DALARNA

Här vårdas föräldrar och barn på samma ställe

1:08 min

Stora förändringar är på gång på kvinnokliniken på Falu lasarett. I nya lokaler ska Födelsecentrum Dalarna skapas, där föräldrar och barn ska kunna vårdas på samma ställe oavsett vilka behov som de kan ha efter förlossning.

– Det känns unikt, det känns alldeles ypperligt. Det är en fantastisk möjligthet och vi tror starkt på den här idén, mamma, barn och pappa i fokus. Det säger Tomas Riman, som är verksamhetschef på kvinnokliniken.

Födelsecentrum Dalarna är en del av ny vårdbyggnad, ett projekt där hela kvinnosjukvården, akuten och kirurgen ska flytta till samma nybyggda lokaler. Flytten ska vara klar omkring september, oktober i år.

Det som är det största problemet idag är att Neonatalavdelningen ligger långt ifrån BB. Neonatalvård innebär att nyfödda, ofta för tidigt födda, hamnar på en särskild avdelning efter födseln, på grund av att de behöver speciell vård.

– Det kommer förbättras på sådant sätt att i nästan samtliga fall så kommer mamma och barn och även pappa att få vara tillsammans efter förlossning, och detta oavsett vårdbehov. Som det är nu om barnen är svårt sjuka så har föräldrarna inte alltid möjlighet att vara med sina nyfödda barn. Så det kommer bli en skillnad i framtiden, och det finns goda vetenskapliga bevis att det kommer vara positivt för mammorna och barnen säger Tomas Riman.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se