1 av 2
ISAF-soldater i Afghanistan. Foto: Scanpix.
2 av 2
Anders Rosén. Foto: Brita Kohlström P4 Dalarna.
ANDER ROSÉN RAPPORTERAR FRÅN KABUL

ISAF stormade hälsocentral i Dandokai

1:41 min

Det är oroligt i Afghanistan. Nyligen stormade armé-soldater från den internationella ISAF-styrkan in och förstörde en hälsocentral i byn Dandokai. Det är oerhört märkligt, säger Anders Rosén från Rättvik, som är informationsansvarig vid Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

– De bröt sig in i vår klinik, band vår vakt och genomsökte lokalerna och förstörde en hel del utrustning, dörrar och fönster och så vidare. Och lämnade lokalen efter tre timmar och då var det ganska stökigt där inne. Det berättar Anders Rosén från Rättvik, som är informationsansvarig vid Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

Det här är andra på kort tid som en av vårdcentralerna förstörs av styrkor som ska skydda befolkningen.

Hur ser ni i Svenska Afghanistankommittén på det?

– Ja det är ju oerhört märkligt, ISAF ska ju skydda befolkningen mot sådant här, och ska också instruera den nationella armén i Afghanistan i hur man tar över säkerheten. Och det är klart att det här är oroande att se när ISAF kommer lämna Afghanistan till stor del efter 2014. Risken är ju att det här kommer fortsätta.

Har ni fått någon förklaring?

– Vi har tagit kontakt med ISAF och den förklaring vi fått var att man ville undersöka lokalerna om det fanns motståndsmän och vapen i lokalerna. Och de säger också att man inte uppfattade att det här var en klinik, man såg inte skylten utanför, säger Anders Rosén.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Det här är ISAF:

Sedan hösten 2003 är ISAF en insats som leds av Nato på uppdrag och med mandat från FN:s säkerhetsråd och som verkar i Afghanistan med ett uttryckligt samtycke av den afghanska regeringen. År 2004 beslutade säkerhetsrådet att ISAF:s mandat skulle utvidgas till att omfatta hela landet. Mandatet förlängdes senast genom säkerhetsrådets resolution 2011 i oktober 2011.

ISAF:s huvuduppgift är att skapa säkerhet för att underlätta för de afghanska myndigheterna, FN och biståndsaktörer att genomföra återuppbyggnadsinsatser i landet. ISAF:s närvaro har varit ett viktigt bidrag för att skapa förutsättningar för humanitärt och fredsbyggande arbete samt för att möjliggöra utvecklingsinsatser i Afghanistan.

ISAF består av ca 130 000 personer från 50 Nato och icke - Natoländer och är verksamt i hela Afghanistan.

Källa: Regeringskansliet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista