MALUNG-SÄLEN

Skidgymnasiet i farozonen när en skola ska bort

1:19 min

Något av de tre alpina skidgymnasierna i Sverige ska bort till förmån för en satsning på ett elitgymnasium. Det här kan innebära att riksidrottsgymnasiet i Malung-Sälen är i farozonen.

– Vi kan få mer utav det att samla mer aktiva på samma ställe, och här är frågan hur stor ska elevgruppen vara, och vi ser det som troligt att vi minskar med en skola, så att vi har en till två riksidrottsgymnasium. Det säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör på Svenska skidförbundet.

Idag finns skidgymnasium med alpin inriktning på tre ställen i Sverige,

Gällivare i Norrbotten. Järpen, Åre i Jämtland, och så här i Dalarna - i Malung- Sälen.

Men för att kunna nå eliten i sporten behövs en satsning tror skidförbundet.

– Det handlar om att nå internationell elit och vi var på alpina VM förra veckan, just nu går junior-VM och det härliga med idrott är att det inte räcker med att utvecklas, man måste utvecklas mer än resten av världen för att kunna ta nya positioner, säger Niklas Carlsson.

Skidförbundet pratar nu med alla tre berörda kommuner och ett beslut beräknas komma nån gång under våren. Och i nuläget är racet helt öppet, menar Niclas Carlsson.

– Vi har tre bra riksidrottsgymnasium nu och vi tror att vi har möjligheter att utveckla dem, och det vill inte jag gå in och säga att den ena är bättre än den andra. Det handlar om att göra något som är bra till något ännu bättre.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se