RÄTTVISEKONTOR

Räddas undan krångliga blanketter

1:23 min

Har du haft problem med krångliga blanketter från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan? Då är du inte ensam. Nu startar ett särskilt Rättvisekontor i Falun. Där kan de boende i bostadsområdet Norslund få hjälp i sina kontakter med myndigheter.

Precis intill öppna förskolan i Norslund står dörren öppen för alla som tycker att det är svårt att begripa sig på brevet från Försäkringskassan eller handlingsplanen från Arbetsförmedlingen.

När öppna förskolan i Norslund öppnade märkte Ingrid Snickar, som tillsammans med Rickard Lewander, står bakom Rättvisekontoret att många har problem med myndigheterna. Då kom många föräldrar med myndighetspapper i händerna och frågade vad det egentligen var som stod på dem.

– Det var därför vi tänkte börja med det här. Så kan de få lite rätsida på det, säger Ingrid Snickar.

Vad är det för typ av papper de kommer med?

– Det är papper från Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och sådant.

Rättvisekontoret, som anordnas av föreningen Verdandi, ska kunna hjälpa till med alltifrån telefonsamtal till att fylla i blanketter eller överklaga beslut. Förutom att det ibland är svårt har Ingrid Snickar och Richard Lewander också märkt att det är många som är rädda för att ta kontakt med myndigheterna.

– Det räcker att man har blivit dåligt bemött en gång, eller att man känner att man har blivit dåligt bemött. Då får man en ganska stark taggarna-utåt-känsla när det kommer till blanketter och papper och liknande. Det känns jobbigt. Och då behöver man faktiskt en liten hjälp på vägen för att komma tillbaka, säger Richard Lewander.