Foto: Johannes Rosendahl.
SOCIALSTYRELSEN

Återigen kritik mot Säters sjukhus

0:47 min

Säters sjukhus rättspsykiatriska klinik får återigen kritik från Socialstyrelsen. Kritiken handlar bland annat om att en patient har tvingats bo i ett isolerat rum med bara en madrass och att det har gjorts olagliga kroppsvisiteringar.

I slutet av oktober förra året hade Socialstyrelsen ett möte med Dalarnas landstingsledning och ledningen för Säters sjukhus. Det var starten för en ny tillsyn av rättspsykatrin i Säter, som bland annat föranletts av den vård Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, har fått.

I inspektionsprotokollet från mötet framgår det nu att rättspsykiatriska kliniken i Säter fortfarande brister på flera punkter när det gäller vården i allmänhet, patientsäkerheten och rättssäkerheten.

Bland annat har en patient bott i ett kaklat isoleringsrum där den bara hade en madrass och fick ha tillhörigheterna på golvet. Trots att patienten flyttats till bättre rum, var det inte tillräckligt hög standard enligt de bestämmelser som finns om god vård.

Socialstyrelsen var också kritiska till hur larmrutinerna ser ut. Trots att de flera gånger har påpekat att en avdelning inte får lämnas obemmanad när det gått ett larm på en annan avdelning så finns fortfarande den rutinen kvar.

Även rutinerna kring kroppsvisiteringar tycker Socialstyrelsen fortfarande är anmärkningsvärda.

På rättspsykiatriska kliniken finns en välkomstbroschyr där det framgår att besökare måste uppvisa innehållet i väskor för personalen, trots att det är olagligt om personen i fråga inte ger sitt samtycke.

Dalanytt har sökt landstingdirektören Karin Stikå Mjöberg för kommentar men hon avböjer på grund av tidsbrist. Ledningen för rättspsykiatriska kliniken på Säter avböjer också att kommentera inspektionsprotokollet.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista