Ryggmärgsskadade Sara Haldosson från Borlänge hade parkeringstillstånd i nio år men sedan blev det stopp. Foto: Eva Rehnström.
DALARNA

Olika svårt att få parkeringstillstånd

1:26 min

Det är lättare för funktionshindrade att få parkeringstillstånd i vissa kommuner än i andra. I några kommuner får alla som söker medan det i andra är betydligt färre som får. Frustrerande, säger ryggmärgsskadade Sara Haldosson, som inte får något parkeringstillstånd.

Trebarns mamma Sara Haldosson hasar sig fram över golvet i strumplästen. Hon har svårt att lyfta benen efter ryggmärgsskadan för tolv år sedan då hon föll under en gymnastikträning.

Men hasa är svårt utomhus särskilt på vintern men något parkeringstillstånd får hon inte. Hon kan ju gå, i alla fall vissa dagar.

– Det är ju frustrerande att man enbart ska bli bedömd på sina bra dagar, säger Sara Haldosson.

I Rättvik, Orsa, Malung-Sälen, Hedemora och Leksand fick alla som sökte parkeringstillstånd förra året. Men så ser det inte ut i resten av länet. I Avesta tillexempel fick 82 procent av de som sökte och i Smedjebacken 85 procent.

– Jag tycker det är absurt att det skiljer så mycket beroende på vart man bort. Men jag upplever det som att det har att göra med vilken handläggare man får, säger Sara Haldosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista