Lavinrisk i fjällen. Mats Lennartson / Scanpix.
Väder

Ökad lavinrisk efter blåsigt dygn

Den kraftiga blåsten har orsakat strömavbrott på flera håll i länet. Flera laviner har gått i Nipfjällsområdet och det är varning för ökad lavinrisk i hela fjällområdet i norra Dalarna.

Det har varit strömavbrott på flera håll i länet på grund av att träd har blåst ner över elledningar.
Kraftbolagen har jobbat under natten med att laga fele, men det kan fortfarande vara strömavbrott på vissa ställen.

Nerblåsta träd har också orsakat tillfälliga stopp i trafiken och plåttak har slitits av, bland annat på en fastighet i centrala Avesta.
Men inga människor har kommit till skada och SOS Alarm har inga rapporter om allvarligare incidenter.

Vasaloppstältet med mässa och resturang fick lov att stängas igårkväll pga av blåsten och vid den första kontrollen i Smågan har mycket blåst sönder under natten. Funktionärer har jobbat under tidig morgon med att återställa.

Tänk speciellt på att lavinfaran kan vara stor efter det senaste dygnets blåst. I Nipfjällsområdet har flera laviner gått. Och när nu solen värmer så ökar risken för laviner ännu mer. Norra Dalarnas fjällsäkerhetskommitté vill varna för ökad lavinrisk i hela fjällområdet i norra Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista