Vasaloppet. Foto Ulf Palm, Scanpix
VASALOPPET

Slutpatrullen - stöd för de sista åkarna

"Han vägrade acceptera"
2:10 min

För att finnas som stöd till de sista åkarna i Vasaloppet, finns en så kallad slutpatrull. Bland annat så ser slutpatrullen till att de åkare som inte hinner till repdragningarna får reda på detta och kan avbryta loppet. En person vägrade stiga av igår, berättar Lars-Olof Österström som ingick i slutpatrullen igår.

Lars-Olof Österström från Mora åkte bland de sista i Vasaloppet igår, helt frivilligt, som en del av den slutpatrull som finns till stöd för åkarna längst bak:

– Det kan vara så enkelt att de inte orkar fram och vi kan göra klart för dem att de kanske inte hinner till nästa repdragning. Så går resan, vi har mycket kontakter och det uppstår situationer där vi kan göra en insats, säger Österström, och fortsätter:

– Vi hade ett fall nedmot Eldris så var det en engelsktalande person som definitivt vägrade att acceptera att vi talade om att han inte skulle hinna och att vi inte kunde åka med honom. Han vägrade stiga av. Så vi lämnade över problemet till skotrarna bakom och de tog av honom nummerlappen och talade om för honom att han inte längre var deltagare i Vasaloppet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".