Linus Lindman som kung Salomon i Himlaspelet. Foto: Tobias Gruhs.
LEKSAND

Inget Himlaspel i år - sorg säger regissören

"Det är en gammal vän som ska försvinna"
1:46 min

Situationen för Himlaspelet är tämligen hopplös. Det kom styrelsen fram till vid ett möte igår som handlade om framtiden för Himlaspelet. Det är sorg, säger regissören Birgit Carlstén, om att det inte blir något Himlaspel i år.

Leksands kommun skjuter till 20 000 kronor istället för önskade 70 000 kronor till verksamheten, något som innebär stora problem för Himlaspelet.

– Kultur bär sig inte utan bidrag, och i år kommer det inte kunna bli någon föreställning. Men vi försöker sätta ihop någon sorts utbyggd konsert med inslag från Himlaspelet och om Rune Lindström. Och den konstnärliga personalen kommer ställa upp, men allt annat kostar pengar. Och om nästa år vet vi inget, kanske är det här ett värdigt avslut, det säger regissören Birgit Carlstén.

Vad tänker du om att det inte blir något?

– Det är sorg. Jag har sett Himlaspelet sedan jag var fem år. Det är en gammal vän som ska försvinna helt enkelt.

Vad behövs för en fortsättning av Himlaspelet?

– Det är att man har en större del amatörer med, och att man lägger föreställningarna under termin så att alla inte ska ut och skaffa sommarjobb. För det är ungdomen vi ska ha med, för vi har tappet en generation publik kan man säga, säger Birgit Carlstén.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".