1 av 2
Parkering i Falun. Foto Linda Zinderland
2 av 2
Ann Heljeback Nilsson, enhetschef på Transportstyrelsen. Foto: Eva Rehnström.
DALARNA

Fel regler följs för parkeringstillstånd

"Det där är olyckligt"
1:25 min

Flera kommuner i Dalarna struntar i trafikförordningen när man avslår parkeringstillstånd för funktionshindrade. Istället använder man sig av gammalt kursmaterial från Transportstyrelsen.

När vi ringer runt till flera av Dalarnas kommuner och frågar vilka regler de följer när de handlägger parkeringstillstånd så blir svaret, Trafikförordningen. Men när vi frågade vidare om de också hade någon regel om antal meter en funktionshindrad ska kunna gå, så blev svaret.

– Hundra meter har vi som gräns, säger Lena Tysk, som handlägger parkeringstillstånd i Borlänge.

Trots att det inte står någonstans i trafikförordningen om hundra meter så följer alltså Borlänge, men också flera andra kommuner, detta.

Kommunerna hänvisar istället till ett material de fått från Transportstyrelsen under en kurs. Ett material där det står: "Kan sökande gå hundra meter med 1-3 stående kortare pauser är det inte tillräckligt för bifall".

– Det där är olyckligt, jag vet faktiskt inte vad det där kommer ifrån, säger Ann Heljeback Nilsson, enhetschef på Transportstyrelsen.

Enligt Ann Heljeback Nilsson på Transportstyrelsen så är det trafikförordningen och de allmänna råden där som gäller.

Där står: "Ett tillstånd får endast utfärdas till en rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand".

Flera kommuner skriver också i sina besked till de sökande att de inte uppfyller kraven om hundra meter. Man hänvisar alltså till ett material som är gammalt och som inte återfinns i trafikförordningen.

– Jag vet att de skriver så ibland men vi gör inte det. Det gamla materialet är inte aktuellt längre, säger Ann Heljeback Nilsson på Transportstyrelsen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".