När Linda Larsson sökte försörjningsstöd från Vansbro kommun fick hon nej, trots att hon var hemlös och hade två små barn att ta hand om. Foto: Kerstin Edquist.
DALARNA

Skillnader i försörjningsstöd skapar rättsosäkerhet

"Kan inte veta om beslutet är rätt"
1:21 min

Att det är stor skillnad i hur mycket försörjningsstöd som betalas ut i olika kommuner - det är ett problem för rättssäkerheten, säger Hugo Stranz, forskare i socialt arbete vid Stockholms universitet.

Dalanytt har tidigare berättat att Vansbro i betydligt mindre utsträckning betalar ut försörjningsstöd till personer med ekonomiska problem än alla andra kommuner i Dalarna. Och det kan bero på kommunen tolkar lagen på ett annat sätt.

– Det finns studier som visar på att enskilda handläggare inom en och samma kommun kan fatta vitt skilda beslut när de ställs inför exakt samma ärende. Och när man ser den typen av variationer inom en och samma kommun så är det förstås ännu mer begripligt att den typen av variationer kan finnas mellan olika kommuner, säger Hugo Stranz.

Men trots att det är så stora skillnader i hur handläggare och kommuner bedömer personers rätt till försörjningsstöd så finns det ingen utomstående som kontrollerar hur besluten tas. Det är upp till den person som söker stöd att överklaga till Förvaltningsrätten.

– Det finns egentligen inget sätt att veta att besluten blir rätt, utan socialtjänstlagen bygger på att den ska praktiseras av utbildad och professionell personal. Och det i sin tur ska vara en garant för att lagen praktiseras på ett likartat sätt, säger Hugo Stranz.

Men lagen används inte alltid på samma sätt, visar den forskning Hugo Stranz har gjort. Och det gör att en och samma person kan få rätt till försörjningsstöd i en kommun och avslag i en annan.

– Som systemet ser ut idag, och att det handlar om resurssvaga grupper som är föremål för de här bedömningarna, så finns det naturligtvis ett överhängande rättssäkerhetsproblem. Det tycker jag, säger Hugo Stranz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".