Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

HD prövar bötesbelopp för olaglig hästslakt

Slaktade ett tjugotal hästar utan tillstånd
1:26 min

Hur mycket ska en företagare som slaktat hästar utan tillstånd tvingas betala i företagsbot? Det ska Högsta domstolen nu ta upp till prövning efter att en köttföretagare i Dalarna dömts till 100 000 kronor i företagsbot.

Att Högsta domstolen, HD, tar upp fallet just nu har inget med den senaste tidens hästköttskandaler att göra, menar justitesekreterare Mirja Högström på HD.

– Nej, nej. Målet kom in till Högsta domstolen för snart ett år sedan.

Fallet handlar om en köttföretagare från Dalarna som utan livsmedelsverkets tillstånd slaktat ett tjugotal hästar under början av 2009. Köttet släpptes sedan ut på marknaden och till företag inom livsmedelsindustrin.

Mannen dömdes till 100 000 kronor i företagsbot i Mora Tingsrätt. Han överklagade men även Svea hovrätt dömde honom till att betala 100 000 kronor.

Nu ska även Högsta domstolen undersöka om storleken på företagsboten är för hög. Enligt Mirja Högström är målet intressant för att det inte finns någon tidigare rättspraxis kring företagsboter när det kommer till brott mot livsmedelslagen.

– Vi har inte tidigare meddelat något avgörande som rör den frågan, säger Mirja Högström.

När domen faller kommer den med största sannolikhet bli vägledande för andra domstolar.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".