1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Christina Knutsson, socialnämndens ordförande i Falun. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
FALUN

Missbrukare nekas bostad i Falun

"Finns alltid de som ramlar genom skyddsnätet"
1:22 min

En bostadslös äldre man med alkoholproblem hamnade på gatan efter att han skrivits ut från sjukhuset. Orsaken är att Falun är en av de kommuner i landet som inte har bostäder till missbrukare. Och så ska det fortsätta att vara, säger Christina Knutsson, socialnämndens ordförande.

– Man har ett val här i livet, om man vill fortsätta missbruka eller om man vill ta hjälp.

Vem har ansvar för de här människorna?

– Kommunen har alltid det yttersta ansvaret. Det kan vi aldrig komma ifrån. Men hur mycket ska vi gå in och styra en människa? Man måste någonstans också lita på människans eget val.

I Falun finns boenden för både män och kvinnor som har missbruksproblem. Men för att bo där krävs att man är nykter och drogfri. Det var inte den bostadslöse mannen när han sökte upp socialförvaltningen och bad om en lägenhet. Det blev nej, trots att han led av sviterna efter en lunginflammtion och var i stort behov av att sova inomhus.

Men handläggarna som han kom i kontakt med reagerade på hans situation och fyra lex Sarah-anmälningar gjordes. Anmälarna föreslår där att kommunen ska ta fram ett boende för personer som inte kan eller vill sluta missbruka.

– Det kostar alldeles för mycket pengar. Då är frågan hur ska vi använda kommunens skattepengar till det när vi gör en stor satsning inom barn och familj just nu?

Tycker du att Falun gör tillräckligt för de här människorna i dag?

– Man kan alltid göra mer och utreda bättre. Sen finns alltid de som ramlar genom skyddsnätet, för socialförvaltningen är ju det sista skyddsnätet som finns i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".